De Week van de Veiligheid 2024 is gestart. Dit jaar staat het belangrijke thema ‘Agressie en geweld tegen ondernemers en medewerkers’ centraal. Een groeiend probleem in de maatschappij, waar ook in de supermarkt- en foodservicebranche veel aandacht voor is.

Tijdens de jaarlijkse Week van de Veiligheid – in week 41 van het jaar – wordt er extra aandacht besteed aan veiligheid in en rondom de winkel. De Week van de Veiligheid werd dit jaar afgetrapt in Nieuwspoort in het bijzijn van minister Van Weel (Justitie & Veiligheid).

Tijd voor actie
De winkelvloer is de plaats waar klanten dagelijks hun boodschappen doen en waar maatschappelijke trends samenkomen. In positieve, maar helaas ook in negatieve zin. De verharding van de samenleving is daar geen uitzondering op. Steeds vaker worden winkelmedewerkers geconfronteerd met overlast, agressie en geweld op de werkvloer. Deze incidenten hebben vaak langdurig effect op winkelmedewerkers. De Week van de Veiligheid vraagt dit jaar daarom aandacht voor agressie en geweld. Het tij keren is noodzakelijk, want deze maatschappelijke trend mag nooit de norm worden.

Position paper ‘Agressie, overlast en geweld op de winkelvloer’
Winkeliers zitten niet stil en nemen veiligheid heel serieus. Zo zijn er diverse online trainingen voor medewerkers te volgen, waarin zij handvatten krijgen hoe zij het beste om kunnen gaan met vervelende situaties en wordt er met nationale en lokale overheden samengewerkt.

De aanpak stokt vaak bij handhaving. De politie is bevoegd voor de handhaving van de rechtsorde, de winkelier niet. Maar door capaciteitsproblemen kan de politie niet altijd aanwezig zijn. Winkeliers, overheid en politie moeten daarom zo snel mogelijk samenwerken tegen overlast, agressie en geweld in de detailhandel. Meer hierover is te lezen in het position paper ‘Agressie, overlast en geweld op de winkelvloer’ van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Koninklijke INRetail en het Retail Veiligheidsoverleg. Het CBL blijft ook na de Week van de Veiligheid aandacht vragen bij beleidsmakers over deze gezamenlijke aanpak.

Over de Week van de Veiligheid
De centrale organisatie van de Week van de Veiligheid ligt in handen van het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Maar de activiteiten worden georganiseerd door gemeenten, brancheorganisaties, politie en regionale PVO’s. Meer informatie over de Week van de Veiligheid? Neem dan een kijkje op www.deweekvandeveiligheid.nl.