Vanaf vandaag, 1 juli 2021, zit er officieel 0,15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Uit onderzoek, in opdracht van Statiegeld Nederland, blijkt dat 95 procent van de Nederlanders van plan is de statiegeldflesjes in te leveren bij de innamepunten. Vandaag levert staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het symbolische, eerste flesje in.
Dat gebeurt bij voetvalvereniging Graaf Willem II VAC die met de inzameling van kleine plastic flesjes spaart voor nieuw materiaal voor de jeugdteams.
Want naast supermarkten, waar de meeste plastic flessen momenteel worden ingeleverd, zijn er ook veel nieuwe innamepunten. Bijvoorbeeld bij sportclubs, bioscopen, theaters en grotere cateringlocaties. Bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en straks ook op een aantal NS-stations kun je het flesje inleveren voor geld. Bij de andere, vrijwillige innamepunten kun je het flesje doneren.
Flessen mogen overal ingeleverd worden
Vier op de vijf Nederlanders geeft aan weleens bij het verkeerde innamepunt te staan met hun statiegeldfles. Daar komt met het nieuwe statiegeldsysteem een einde aan. Vanaf vandaag maakt het namelijk niet meer uit waar je grote of kleine flessen gekocht hebt. Ieder innamepunt neemt ze aan, zolang het statiegeldlogo op de fles staat, de streepjescode goed te scannen is en de fles onbeschadigd wordt ingeleverd.
Supermarkten, aangesloten bij het CBL, zijn goed voorbereid op het innemen van de kleine, plastic flesjes.
Statiegeld Nederland
Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de in- en uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.
Voor meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes, ga naar www.statiegeldnederland.nl.