Supermarkten en foodservicebedrijven zetten zich al jaren in voor verduurzaming van de voedselketen. Dat gebeurt van boer tot bord. Of beter gezegd, van gecertificeerd duurzaam geteelde producten tot het ondersteunen van consumenten bij het maken van duurzame keuzes. In dit bericht lees je drie voorbeelden van hoe de supermarkt- en foodservice branche werkt aan verduurzaming.

Verduurzaming van de cashewketen
In juli 2024 maakten supermarkten, aangesloten bij het CBL, een gezamenlijk commitment: per 2030 zijn alle huismerk cashew-snacknoten duurzaam gecertificeerd. Dat zijn keurmerken die zijn vastgesteld in de zogeheten Cashew Basket of Standards voor boeren en verwerkers, bijvoorbeeld Rainforest Alliance of Fairtrade. Zo werken we niet alleen aan het terugdringen van de natuur- en klimaatimpact in de voedselketen, maar ook aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Eiwittransitie: richting een plantaardiger eetpatroon
Supermarkten zetten volop in op de eiwittransitie: de verschuiving van hoofdzakelijk dierlijke naar meer plantaardige eiwitten in het consumentendieet. De eiwittransitie levert een belangrijke bijdrage aan het verlagen van klimaatimpact en verhoogt de gezondheidswinst voor de consument. Supermarkten hebben het doel om in 2030 een verkoopaandeel van 60% plantaardige eiwitten tegenover 40% dierlijke eiwitten te hebben.

Voorbeelden van acties die supermarkten ondernemen hebben betrekking op de uitbreiding van het plantaardige assortiment, aanpassingen in winkelinrichting, prijs- en promotiebeleid en consumentencommunicatie. Bijvoorbeeld middels deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

Doelstellingen en groei van biologische producten
De vraag naar biologische producten stijgt snel, en supermarkten zetten ambitieuze stappen om die groei te ondersteunen. In de afgelopen vijf jaar is de omzet van biologische producten met ruim 50% gestegen naar €1,4 miljard. Dat is twee keer zo snel als de rest van de markt.[1]

Deze groei wordt mede mogelijk gemaakt door de steeds ambitieuzere doelstellingen van supermarkten.[2] In 2023 groeide de omzet van biologische producten in Nederlandse supermarkten met 14,5%. Diverse supermarkten hebben een aantal productgroepen volledig omgezet naar biologische varianten, waarbij de prijzen gelijk zijn gebleven. Zo zorgen ze niet alleen voor een breder biologisch aanbod in de schappen, maar ook voor een grotere biologische markt voor boeren en tuinders.

Geïnteresseerd in wat er nog meer speelt op het gebied van duurzaamheid?
Bekijk hier de andere duurzaamheidsonderwerpen waar het CBL zich mee bezighoudt.


[1] YouGov (voorheen CPS GfK)
[2] Albert Heijn streeft naar 10% omzetaandeel biologisch binnen agf in 2026. Lidl wil de biologische agf-omzet in 2026 verdubbelen. Jumbo wil het aanbod biologische agf vergroten tot 10% in 2027. PLUS biedt o.a. enkel bio-aardappelen en biologische huismerk zuivel aan zonder prijsverhoging.