Supermarkten leggen niet zomaar producten in hun winkels. Zij stellen hoge eisen aan hun leveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van een aantal veelgebruikte grondstoffen. Je kunt dan denken aan soja, cacao en palmolie. Deze grondstoffen gaan namelijk gepaard met risico’s.
Hoe zit het met? – soja
Een eis van supermarkten aan leveranciers is dat zij werken met RTRS-gecertificeerde soja. Dit wordt gebruikt voor het veevoer, wat uiteindelijk resulteert in het verse vlees in de schappen. Het CBL ondertekende in 2017 het Cerrado Manifesto. Dit is een reactie op een oproep van ngo’s om in actie te komen tegen ontbossing en om het verlies van vegetatie in het Braziliaanse Cerrado te stoppen. Ook is het CBL betrokken bij de Dutch Soy Platform Initiative. Dit initiatief, waar diverse publieke en private partijen bij aangesloten zijn, heeft als doen om de sojaketen 100% conversie vrij te maken.
Hoe zit het met? – palmolie
Een eis van supermarkten aan leveranciers is dat zij werken met (segregated) RSPO-gecertificeerde palmolie. Van alle palmolie die de Nederlandse voedselindustrie in 2019 verwerkt, is 87 procent RSPO-gecertificeerd. In de huismerken is dat zelfs 99 procent. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam is geproduceerd. Palmolie is ‘berucht’ vanwege de ontbossing van het tropisch regenwoud, maar tegelijkertijd is palmolie een van de meest efficiënte plantaardige oliën.
Hoe zit het met? – cacao
Alle eigen merkproducten cacao, koffie en thee zijn gecertificeerd. Supermarkten werken voor de huismerk koffie, thee en cacaoproducten samen met UTZ/Rainforest Alliance en Fairtrade. In 2020 ondertekende het CBL samen met een aantal supermarkten, andere ketenpartijen, maatschappelijke organisaties en de overheid de Dutch Initiative on Sustainable Cocoa (DISCO). DISCO heeft als doel het verder verduurzamen van de cacaosector. Hierbij zijn doelstellingen gesteld om een leefbaar inkomen te bewerkstelligen voor de boeren op de plantages, ontbossingsvrije cacao te verkrijgen en maatregelen te nemen om kinderarbeid in de keten uit te bannen.