Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij met de aangekondigde lastenverlichtingen in de Miljoenennota 2025. Vandaag, tijdens Prinsjesdag, presenteerde het kabinet-Schoof de begrotingen voor het aankomende jaar. Het CBL ziet in de plannen een positieve ontwikkeling waarin de koopkracht verbetert door lastenverlichting voor werkenden. Daarnaast is het CBL tevreden met de ondernemersgerichte houding van het kabinet. Uit de plannen blijkt dat zij ook oog heeft voor lastenverlichting voor het bedrijfsleven en het verminderen van administratieve lasten.

Het CBL is van mening dat het versterken van de economie en daarmee de welvaart van alle Nederlanders topprioriteit voor de overheid moet zijn. Werken moet weer gaan lonen, evenals investeringen in een beter leefmilieu en verduurzaming van de bedrijfsvoering van supermarkten en foodservicebedrijven en de voedselketen.

Inzet op gelijk speelveld en afschaffen nationale koppen
Uit het eerder gepresenteerde Regeerprogramma bleek al dat lastenverlichting voor zowel werknemers als werkgevers een speerpunt is. Dit draagt bij aan het aantrekkelijker maken van werken voor werkenden en aan de verbetering van het ondernemersklimaat in Nederland. Het CBL ziet in deze plannen een gunstige ontwikkeling en juicht met name de inzet op een gelijk speelveld binnen Europa en het afschaffen van nationale koppen op Europese wetgeving toe. Ondernemers hebben hier de komende jaren al meer dan de handen vol aan.

Daarnaast waardeert het CBL dat de toets op uitvoerbaarheid van wetgeving voortaan al in een vroeg stadium van het wetgevingsproces actiever wordt meegenomen. Ook het tegengaan van extra administratieve lasten en nationale koppen als gevolg van extra eisen door toezichthouders moeten worden tegengegaan.

Overheid, vereenvoudig procedures en vergunningen
Naast de Miljoenennota kijkt het CBL uit naar de verdere uitwerking van diverse plannen uit het Regeerprogramma die nog niet volledig zijn opgenomen in de huidige begrotingsvoorstellen. Het kabinet-Schoof blijft bijvoorbeeld streven naar een Gezonde Generatie in 2040 en wil de komende periode afspraken maken met ketenpartners om de markt voor Nederlandse producten te vergroten. Het CBL gaat hierover graag in gesprek met het kabinet.

Supermarkten- en foodservicebedrijven staan zij aan zij met de overheid en partners in de voedselketen. Samen met boeren en tuinders maken zij afspraken over het nemen van stevige bovenwettelijke afspraken om het dierenwelzijn te verbeteren en natuur- en milieudoelen te behalen. Boeren en tuinders worden hier extra voor beloond. Voor uitbreiding van dit initiatief is welwillendheid van de overheid nodig in vergunningverlening.

Versterking energie-infrastructuur noodzakelijk
Ook blijven bedrijven in de levensmiddelenhandel investeren om klimaatdoelen te behalen. Om investeringen in emissievrije logistiek met voldoende laadcapaciteit mogelijk en rendabel te maken is snel versterking van de energie-infrastructuur nodig. Bedrijven zijn hierin afhankelijk van de overheid. Het CBL roept de overheid dan ook op om snelheid te maken door procedures en vergunningen te vereenvoudigen en de handen ineen te slaan.

Tot slot is het CBL bijzonder verheugd over de inzet van het kabinet in het Regeerprogramma voor een verbod op territoriale leveringsbeperkingen, een onderwerp dat de organisatie eerder bij beleidsmakers onder de aandacht heeft gebracht. Het CBL hoopt op een snelle concrete uitwerking van deze plannen en zal hiervoor voorstellen doen aan het kabinet.