Gezondheid en voedselveiligheid
CBL en FNLI publiceren infographic met resultaten verbetering productsamenstelling
16 februari hebben het CBL en de FNLI een infographic aangeboden aan de Tweede Kamer met daarin de resultaten en ambities in het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen. De infographic geeft een overzicht van wat er al is bereikt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en waar de komende tijd aan wordt gewerkt. Zo is het zoutgehalte in groentenconserven met 30% verminderd en in kaas met 24%. Het percentage vet in vleeswaren is met 9% verminderd. Dit jaar wordt er onder andere gewerkt aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.
Sinds 2011 werken het CBL en de FNLI samen met de aangesloten bedrijven aan het reduceren van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suikers en vetten) in producten. Het doel is om gezondere producten en maaltijden aan te bieden. In 2013 is de samenwerking uitgebreid met het ministerie van Volksgezondheid (VWS), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De ambities zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
Marc Jansen (CBL) overhandigt de infographic aan Tweede Kamerleden (v.l.n.r.) Erik Ziengs (VVD), Reinette Klever (PVV), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Nine Kooiman (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) (foto: Bart van Vliet) Belang van samenwerking
Marc Jansen, directeur CBL: “De samenwerking tussen het bedrijfsleven onderling en tussen bedrijfsleven en overheid is een kritische factor voor het succes dat wij nu boeken. Gestaag groeit hierdoor het aantal productgroepen en de meters schapruimte met producten met een verbeterde voedingskundige samenstelling.”
Philip den Ouden, directeur FNLI: “Ook de komende jaren houden wij zoals afgesproken deze koers vast en geven wij volop gas op het gezonder maken van het assortiment in de Nederlandse supermarkten. Volgend jaar zal onze infographic nog meer productgroepen en resultaten bevatten.” Download hier de infographic.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) behartigt de belangen van de supermarktbranche en foodservicebedrijven in Nederland. De levensmiddelenhandel draagt voor ruim 10% bij aan het Bruto Nationaal Product. De branche biedt werkgelegenheid aan ruim 300.000 mensen en is daarmee één van de grootste werkgevers van Nederland. Dagelijks doen vier miljoen consumenten hun boodschappen in supermarkten die het CBL vertegenwoordigt.